Parlör för nyanlända energiexperter

Foto: Kraftringen Foto: Kraftringen

Kraftringens  energiingenjör, Basel Taleb, har nyligen belönats med ett pris från Herbert Felix Institutet för sitt arbete med att ta fram en svensk-engelsk-arabisk energiparlör, skriver Kraftringen i en kommuniké. Priset delades ut på Näringslivsgalan i Eslöv. Energibranschen står inför ett omfattande behov av att rekrytera experter med branscherfarenheter av olika slag.

För att underlätta introduktionen av nyanlända energiexperter, med bakgrund i Mellanöstern, finns nu en parlör med ord och begrepp som används i branschen.
Basel Taleb är energiingenjör från Hama-provinsen i Syrien. Under sin praktik på Kraftringen fann han att branschens specialvokabulär, trots hans goda svenskkunskaper och tidigare arbetslivserfarenhet, inte räckte till. Kraftringen gav därför Basel Taleb i uppdrag att hjälpa till med att ta fram några av de viktigaste ord och begrepp man behöver behärska för att kunna jobba i den svenska energibranschen, kommenterade Kraftringen Talebs pris från Herbert Felix Institutet.
– Jag hoppas att den här parlören ska vara till hjälp för alla som talar arabiska, håller på att lära sig svenska och är på väg in på Sveriges arbetsmarknad, kommenterade Basel Taleb utmärkelsen. I dag har han en visstids anställning på Kraftringen.
Rikstermbanken
– Vi är stolta över att termerna i energiparlören numera är inlagda i Rikstermbanken, som är Sveriges nationella termbank och innehåller termer från ett stort antal ämnesområden uppger Kraftringen.
– Vi gör inga anspråk på att denna parlör är heltäckande och det kan ha smugit sig in felaktigheter. Det är därför vår förhoppning att kollegor i energibranschen, eller andra aktörer, vill fortsätta att utveckla parlören med fler ord och begrepp, eller ytterligare språk.  
En tryckt version av parlören kan beställas från Kraftringen. Man kan också ladda ner den som pdf-fil.
Herbert Felix Institutet främjar forskning, utbildning och opinionsbildning som bekämpar främlingsfientlighet, rasism och arbetar med entreprenörskap bland invandrare.

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2017-09-19 08:28:05